Sprekers

Plenair

 

Rebecca Banens

Pasfoto Rebecca Banens

Rebecca Banens, operatieassistent en ontwerper is altijd in beweging. Professioneel of privé, Rebecca vindt het leuk om zich te ontwikkelen en om te leren. Duurzaam willen leven staat in alle gevallen hoog op haar prioriteitenlijst. Dat uit zich onder meer in het creëren van kunstobjecten van afvalmateriaal dat achterblijft na oogoperaties.

 

Dorota Jarosinska

Pasfoto Dorota Jarosinska

Dorota Jarosinska MD, PhD is a specialist in public health, working for nearly 30 years on the health and environment issues at national and international levels. At the WHO Regional Office for Europe, European Centre for Environment and Health in Bonn, she manages a programme on Living and Working Environments, which covers a diverse portfolio, including the health aspects of air quality and climate change mitigation, chemical safety, environmental noise, environmentally sustainable health systems, and occupational health. Currently, she coordinates the work on updating the WHO global air quality guidelines.

 

Darren Welch

Director of Global health, Foreign Commonwealth and Development Office

 

Evelyn Brakema

Pasfoto Evelyn Brakema

Evelyn Brakema is huisarts in opleiding en onderzoeker Duurzaamheid & Gezondheid(szorg). Ze zet zich in om duurzaamheid hoger op de agenda te krijgen, bijvoorbeeld met  de ‘Green Paper’ en in de media. Tevens is ze medeoprichter en coördinator van de Groene Zorg Alliantie. De 21 zorgcommissies uit deze alliantie willen gezamenlijk de transitie naar een duurzame zorg versnellen.

 

(Dr.ir.) Dirk van Deursen

Pasfoto (Dr.ir.) Dirk van Deursen

Innovatie en duurzaamheid adviseur bij Koninklijke CBM, branchevereniging voor de meubelindustrie & interieurbouw.
 
Vanuit een maatschappelijke rol als verbinder optreden om ketenspelers aan transitie uitdagingen te koppelen. Thema’s binnen de energie-transitie en de circulaire economie, waarbij mijn intrinsieke motivatie de verduurzaming van de meubelsector bovenaan staat.
 

Rondetafelgesprek zorgbestuurders

 

Rob Dillmann

Pasfoto Rob Dillmann

Rob Dillmann is sinds 2014 voorzitter raad van bestuur van Isala. Bestuurslid van de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) en voorzitter van de raad van toezicht van Lidz (Lean in de Zorg). Behartigt binnen mProve (samenwerkingsverband ziekenhuizen) de portefeuille innovatie.
Hij is tevens lid van de economic board regio Zwolle en voorzitter van de raad van Toezicht Vrouwenkliniek Zuidoost te Amsterdam. Rob Dillmann was hiervoor bestuursvoorzitter van het Zaans Medisch Centrum en directeur bij de Orde van Medisch Specialisten.

 

Frido Kraanen

Pasfoto Frido Kraanen

Frido Kraanen (1970) is sinds voorjaar 2019 bestuurder bij Omring, VVT-organisatie in Noord- Holland Noord. Daarvoor werkte hij 10 jaar bij PGGM, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor Zorg en Duurzaamheid. Tussen 1998 en 2008 werkte Frido bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zowel op beleidsinhoudelijke dossiers als aan macro-economische vraagstukken, en daarvoor een vijftal jaren bij het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Frido studeerde Bedrijfskunde in Rotterdam.
 

 

Jojanneke Goedings

Pasfoto Jojanneke Goedings

Jojanneke Goedings maakt sinds augustus 2021 deel uit van het Executive Committee van Coöperatie VGZ. De zorgverzekeraar heeft vanuit haar nieuwe strategie een stevige ambitie als het gaat om mens en duurzaamheid. Denk daarbij ook aan concrete invulling van de Green Deal Duurzame Zorg. Met de benoeming van Jojanneke als Chief People & Sustainability Officer (CPSO) is deze ambitie geborgd in de top van de organisatie. In deze rol is zij verantwoordelijk voor personeels-, leiderschaps- en organisatieontwikkeling, personeelsmanagement, facilitymanagement en duurzaamheid.

Jury

 

Greet Prins

Pasfoto Greet Prins

In april dit jaar is Greet aangetreden als voorzitter van de Raad van Bestuur bij de Kamer van Koophandel. Daarvoor heeft zij twaalf jaar lang aan het roer gestaan bij Philadelphia Zorg; onder haar leiding is Philadelphia uitgegroeid tot een toonaangevende organisatie in de gehandicaptensector én daarbuiten. Daarnaast is Greet lid van de Eerste Kamer der Staten Generaal en bekleedt zij enkele commissariaten.
 

 

Dirk Jan Sloots

Pasfoto Dirk Jan Sloots

Dirk Jan Sloots is sinds augustus 2019 CFRO en lid Raad van Bestuur bij Menzis. Vanuit die positie geeft hij invulling aan de strategie en financiële koers van Menzis. Daarvoor was hij directeur Finance & Control bij PGGM, waar hij onder andere leiding gaf aan een veranderprogramma om PGGM slagvaardiger en toekomstbestendig te maken. Dirk Jan studeerde econometrie in Groningen en Actuariële Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Drs. Michel van Schaik

Pasfoto Drs. Michel van Schaik

Drs. Michel van Schaik, MScPH (1960) is directeur Gezondheidszorg bij Rabobank. Tevens is hij voorzitter van de Werkgroep Gezondheidszorg van de NVB en voorzitter van de Commissie Gezondheidszorg van VNO-NCW en als toezichthouder/commissaris verbonden aan Vita Valley, iPH, ZorgDomein, DOH en World Child Cancer-NL.

Deelsessies

De Groene IC

 

Nicole Hunfeld

Pasfoto Nicole Hunfeld

Nicole Hunfeld (ziekenhuisapotheker/klinisch farmacoloog) is projectleider duurzaamheid op de intensive care (IC) van het Erasmus MC.
Zij is voorzitter van de landelijke commissie Groene IC van de NVIC.
Daarnaast is zij bestuurder bij de KNMP, de beroeps-en branchevereniging van apothekers.

Het Groene Laboratorium

 

Florijn Dekkers

Pasfoto Florijn Dekkers

Florijn Dekkers (Postdoc; Prinses Máxima Centrum) en Marit de Kort (PhD student; Nederlands Kanker Instituut) begeleiden de workshop over Het Groene Lab, een beweging die getrokken wordt door groep enthousiaste wetenschappers die vastberaden zijn om laboratoria te verduurzamen.

 

Marit de Kort

Pasfoto Marit de Kort

Florijn Dekkers (Postdoc; Prinses Máxima Centrum) en Marit de Kort (PhD student; Nederlands Kanker Instituut) begeleiden de workshop over Het Groene Lab, een beweging die getrokken wordt door groep enthousiaste wetenschappers die vastberaden zijn om laboratoria te verduurzamen.

De Groene Gehandicaptenzorg

 

Jos van Nieuwkoop

Pasfoto Jos van Nieuwkoop

Jos van Nieuwkoop is directeur Huisvesting & Facilitair bij Philadelphia, een landelijk werkende zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking met meer dan 550 locaties. Onder andere verantwoordelijk voor de realisatie van de GreenDeal bij Philadelphia. Eerder werkzaam in verschillende functies bij een van de grootste GGZ-instellingen (van B verpleegkundige tot directeur bedrijfsvoering en directeur vastgoed). Tevens lid van de raad van advies bij Intrakoop en gastdocent bij Erasmus centrum voor zorgbestuur met betrekking tot themaleergang Strategisch Vastgoedbeleid.
 

 

Babette Alberda

Pasfoto Babette Alberda

Babette Alberda is Manager Medewerkersbelang Philadelphia, een landelijk werkende zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking met meer dan 8.000 cliënten en 7.000 medewerkers. Specialismen: werkplezier en geluk, duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en verzuim. In 2019 gekozen tot Vitality manager van het jaar.
 

De Groene Werkomgeving in het ziekenhuis

 

Carlo Buise

Pasfoto Carlo Buise

Carlo Buise is werkzaam bij het Radboudumc. Hij heeft duurzaamheid jarenlang als belangrijkste thema in zijn portefeuille gehad. Tegenwoordig is zijn functie Programma Coördinator Gezondheidsbevordering en preventie.

De Groene Zorgverzekeraar

 

Hanneke Wittgen

Pasfoto Hanneke Wittgen

Hanneke Wittgen is strategisch zorgontwikkelaar binnen het strategie team van de divisie Zorg van VGZ. Sinds januari houdt ze zich bezig met de concrete invulling van de rol van coöperatie VGZ richting zorgaanbieders om de uitvoering van de Green Deal Duurzame Zorg te stimuleren.

 

Dr. Bert Geertsma

Pasfoto Dr. Bert Geertsma

Dr. Bert Geertsma, arts n.p. - epidemioloog
Werkzaam bij het team Expertise en Projecten van Menzis. Trekker van het implementeren van duurzaamheid in de zorginkoop van Menzis.
 

 

Rob Tips

Pasfoto Rob Tips

Rob Tips, zorginkoper Ziekenhuiszorg bij CZ
Na functies in de ggz en inkoper ouderenzorg te zijn geweest nu verantwoordelijk voor de inkoop van ziekenhuiszorg in de regio Amsterdam. Grote natuurliefhebber en kartrekker voor het verankeren van duurzaamheid in de zorginkoop cure van CZ.  
 

Het Groene zorg/servicecentrum

 

Elly van der Woude

 

Rutger de Graaf

Pasfoto Rutger de Graaf

Rutger werkt als adviseur zorginnovatie bij zorgcentrum Pennemes, een proeftuin voor de inzet van planten, dieren en natuurinterventies in de ouderenzorg. Pennemes werkt hierin samen met de Provincie Noord-Holland, Achmea, IVN, Staatsbosbeheer en LandschappenNL. 
 

Groene pilots

 

Jan Holsappel

Pasfoto Jan Holsappel

‘Ik kom in beeld in het spanningsveld tussen visie en uitvoering’. De meeste organisaties barsten van de goede ideeën – ideeën die een organisatie effectiever en duurzamer maken. Helaas blijven die plannen vaak op de plank liggen of worden ze vooruit geschoven. Precies in dit spanningsveld tussen visie en uitvoering kom ik in beeld. Ik word enthousiast als we een mooi plan samen in de praktijk kunnen realiseren. Vanuit mijn rol als Programmamanager Duurzaamheid, verbind ik dagelijks de theorie met de praktijk, om voor onze leden hét verschil te maken bij de verduurzaming van hun zorgorganisatie!
Een concreet voorbeeld hiervan zijn onze pilots verduurzaming. 

 

Kees van Rengs

Pasfoto Kees van Rengs

Vijf jaar geleden ben ik gestart met mijn eigen circulair adviesbureau: Plennid BV. In de afgelopen jaren hebben we een goede relatie met Intrakoop opgebouwd en ben ik verbonden als consultant bij Intrakoop. In die hoedanigheid was ik projectleider voor de Pilot Duurzaam Beheer & Onderhoud.

 

Anne Marie Kolkhuis Tanke

Na een opleiding Facility Management verdient Anne Marie haar sporen in verschillende commerciële en leidinggevende functies. Na 17 jaar start ze als facilitair manager bij een instelling in de ouderenzorg. Waarom? Omdat er volgens Anne Marie in de gezondheidszorg best wat bedrijfsmatiger gewerkt mag worden. Zij komt er in aanraking met Intrakoop en wordt meteen getriggerd door deze ‘leuke club’. Inmiddels werkt zij hier ruim 10 jaar. Anne Marie: ‘Tijdens mijn loopbaan bij Intrakoop heb ik heel wat zorginstellingen van binnen leren kennen en veel expertise ontwikkeld. Heel interessant om de parallellen in hun vraagstukken te ontdekken en om elk van hen te verbinden aan de best passende leverancier. Efficiënt omgaan met het zorggeld is hierbij altijd mijn uitgangspunt.

De Groene GGZ

 

Rob Wolters

Pasfoto Rob Wolters

Rob Wolters, executive Nature For Health, inspirator, verbinder en manager, en al een aantal decennia met passie aan het vormgeven van nieuwe maatschappelijke en economische paradigma’s, verbindingen, innovaties en partnerschappen waarin natuur, gezondheid en duurzaamheid centraal staan. Zowel nationaal als internationaal. Ik heb in de wetenschap en bij de rijksoverheid gewerkt, en ben meer dan 20 jaar directeur geweest van Europese NGO’s op vlak van natuur en duurzaamheid. Sinds een paar jaar executive van Nature For Health, een stichting die natuur en gezondheid verbindt.

 

Renske Visscher

Pasfoto Renske Visscher

Renske Visscher is 17 jaar werkzaam geweest in de geestelijke gezondheidszorg. Vanuit diverse rollen heeft zij zich ingezet voor beter en betaalbare zorg, onder andere door de inzet van e-health. Ruim drie jaar geleden maakte ze de overstap naar de natuur en duurzaamheidssector. Als regio directeur van IVN  zet zij zich samen met vele vrijwilligers in voor de verbinding van mensen met natuur. IVN enthousiasmeert en activeert mensen voor een duurzame samenleving waarin zowél de natuur áls mensen gezonder en vitaler worden.

 

Dr. Jolanda Maas

Pasfoto Dr. Jolanda Maas

Dr. Jolanda Maas werkt als Universitair Docent bij de sectie Klinische Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze leidt een onderzoeksgroep waarin in verschillende settingen (o.a. in woon-, school-, werk- en zorgomgevingen) onderzoek wordt gedaan naar de positieve bijdrage die natuur kan hebben voor de (mentale) gezondheid en het welzijn van mensen. Ze is ook auteur van het boek Green Mental Health. Middels dit boek willen we een beweging ondersteunen waarin natuur breder wordt ingezet voor preventie en behandeling van mentale gezondheidsproblemen.
 

De Groene Huisarts

 

Iris Wichers

Pasfoto Iris Wichers

Iris Wichers is huisarts en senior wetenschappelijke medewerker bij de afdeling Richtlijnontwikkeling en wetenschap van het NHG. Sinds 2017 houdt zij zich bezig met het thema duurzaamheid binnen het NHG. Dit heeft geleid tot de ondertekening van de Green deal voor de zorg door het NHG en het recent verschenen e-boek ‘De Groene Huisartsenpraktijk’ met handvatten om te verduurzamen en de implementatie van milieu-impact van geneesmiddelen in richtlijnen.

 

Esther de Groot

Pasfoto Esther de Groot

Adviseur duurzaam ondernemen bij Stichting Stimular en betrokken bij de ontwikkeling van het e-boek De Groene Huisartsenpraktijk. Ik houd me bezig met het verduurzamen van de zorgsector en richt me hierbij momenteel veel op de eerstelijns zorg. Met dit e-boek voor huisartsen hoop ik dat ook andere groepen, zoals tandartsen, fysiotherapeuten en apothekers worden geïnspireerd om in actie te komen!
 

De Groene OK

 

Frank Willem Jansen

Pasfoto Frank Willem Jansen

Prof dr Frank Willem Jansen is gynaecoloog en hoogleraar in het LUMC en aan de TUDelft. In zijn leeropdracht bewaakt hij de implementatie van nieuwe technieken en technologieën in het medisch (chirurgisch) domein. Met het adagium ‘meten = weten’ past duurzaamheid op de operatiekamer haarfijn in deze onderzoekslijn. Thans is hij, naast voorzitter van de Medical Delta (www.medicaldelta.nl), voorzitter (waarnemend) van het landelijk netwerk de Groene OK (www.degroeneok.nl). 

 

Kim van Nieuwenhuizen

Pasfoto Kim van Nieuwenhuizen

Kim van Nieuwenhuizen is arts (2019) en sinds 2021 werkzaam als PhD candidate/arts-onderzoeker in het LUMC. Haar onderzoek richt zich op duurzaamheid op de operatiekamers (OK). Met vergelijkende studies wordt onderzocht waar de meeste winst op het gebied van duurzaamheid te behalen valt. Tevens helpt zij mee aan het ontwikkelen van een Groene Barometer voor de OK en stelt zij een Leidraad op voor medische (chirurgische) richtlijnen t.a.v. duurzaamheid.

 

Bertine Lahuis

Pasfoto Bertine Lahuis

Bertine Lahuis (1967) is sinds 1 januari 2020 voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc.
Sinds december 2017 was zij lid van de Raad van Bestuur. Daarvoor was ze acht jaar bestuurder en kinderpsychiater in kinder- en jeugdpsychiatrisch ziekenhuis Karakter.
Ze voltooide de opleiding Geneeskunde in Utrecht, specialiseerde zich tot kinderpsychiater en promoveerde binnen dit vakgebied op autisme. Tot 2009 werkte ze in het UMC Utrecht.

 

Hans Friedericy

Pasfoto Hans Friedericy

Hans Friedericy is anesthesioloog in het LUMC. Sinds 2016 bezig met het verduurzamen van het OK centrum van het LUMC. Hans is initiatiefnemer voor het Green Team OK en de “Sustainable OR” in het LUMC. Momenteel doet hij wetenschappelijk onderzoek op het gebied van verduurzaming van de zorg met als doel promoveren op “de Groene OK”. Hij is lid van de werkgroep “Anesthesiedampen en Medicatieresten” van het Landelijk Netwerk de Groene OK.

 

Sjoerd Elferink

Pasfoto Sjoerd Elferink

Sjoerd Elferink is sinds 2017 werkzaam als oogarts in Almere, Flevoziekenhuis. Sinds 2019 is hij betrokken geweest bij de oprichting van het Landelijk Netwerk Groene OK. Namens de wetenschappelijke vereniging van de oogheelkunde (NOG) is hij gemandateerde in het Landelijk Netwerk Groene OK.
Sjoerd is samen met oogarts Redmer van Leeuwen tevens oprichter van de Projectgroep Duurzame Oogheelkunde. Deze Projectgroep is sinds 2021 officieel onderdeel van het NOG. Deze projectgroep schrijft adviezen voor het NOG met in achtneming van de huidige richtlijnen en de wetenschappelijke consensus. Bij deze adviezen staat patientveiligheid en duurzaamheid voorop. Een voorbeeld vindt u op Projectgroep Duurzame Oogheelkunde | Nederlands Oogheelkundig Gezelschap Na goedkeuring door het NOG bestuur worden de adviezen op de website van het NOG gepubliceerd en gedeeld binnen het Landelijk Netwerk Groene OK.

Het Groene Verpleeghuis

 

Ailin Haijer

Pasfoto Ailin Haijer

In haar rol als programmamanager MVO werkt Ailin Haijer bij Omring aan het versnellen van de verduurzaming van de (ouderen)zorg, waarbij sociale, ecologische en economische aspecten met elkaar in balans zijn. Ailin heeft een achtergrond in de bedrijfskunde en communicatiewetenschap, werkte onder meer als sectormanager zorg bij MVO Nederland en is daarnaast yin yogadocent en bestuurder bij TEDxAmsterdam.